Test gjort av North West Racing i Kristiansund

Test av Royal Purple synthetic oils

NWR er forhandler av RP syntesiske oljer, og ønsket på bakgrunn av tester gjennomført ute i verden, å foreta en egen sammenligningstest. Testresultatene som tidligere er offentligjort, blant annet i anerkjente motortidskrifter verden over, viser at med Royal Purple syntetisk olje økes motoreffekten med 2-5%. Dreiemomentet økes også tilsvarende. Sist men ikke minst senkes maksimums temperaturen i motoren med 5-15 grader celsius.

Som sagt, NWR ønsket å teste om dette virkelig holder stikk. Vi har deltatt i Nordisk Classic Roadracing i 10 år med en Honda CR 450 classic racer ( bygd opp med utgangspunkt i CB450 ramme og CB 500T motor). Motoren er luftkjølt og har montert utvendig oljefilter og oljekjøler.

 

Motoren er trimmet og yter ca 50 hk på bakhjulet i nåværende form. Tidligere har vi målt nærmere 58 hk på bakhjulet på denne motoren, men to skikkelige motorras på starten av sesongen i vår (Våler) satte oss noe tilbake. Vi fikk bygd en motor av restene av de to, men måtte benytte dårligere topp (std CB 450) som har jernskalle i toppens forbrenningsrom. I motsetning til CB 500T toppen som har aluminimum forbrenningsrom med løse seter, så opplever vi i racing at temperaturen i 450 topplokket blir for høy, pga for liten evne til å kvitte seg med varmen. Dette bidrar til å senke effekten samtidig som maksimum motortemperatur (etter fullført race) kan være oppe i 130-140 grader celsius en varm sommerdag.

NWR gjennomførte testene den 30. og 31. august på Malmedalen Motorsenter samt på vår egen Dynojet 250 bremsebenk. Til å måle temperaturen på motoren benyttet vi et FLUKE 62 Mini Infrarødt Thermometer, som ble pekt på  (laserbeam) 3 forskjellige plasser på motoren:

  1. Høyre kambukk – eksos
  2. Foran på motorblokka i høyde med veivakselen
  3. Bak på motorblokka i høyde med gearboksen.

 

I motoren brukte vi i fra starten Mobil 1 racing 10-40w for motorsykkel. Oljen har vært benyttet til kun to racemeetings, Mo i Rana og Linkøping.

Vi satte opp tabell, noterte klokkeslett og gjennomførte 25 runder på banen i Malmedalen. Etter hver 5. runde stanset vi sykkelen i pits området og målte motortemperaturen (med motoren i gang) før vi kjørte ut til 5 nye runder. Selve kjøringen tok ca 30 minutter inklusiv temperaturmålingene. Vi forsøkte å gasse, og dermed holde konsistente rundetider under begge testene. Etter den 25 runden ble motorsykkelen kjørt direkte opp på Dynobenken, der vi gjennomførte et run bestående av 3 drag med måling av hk/dreiemoment.

Deretter ble motoren stanset, vi tappet av Mobil 1 oljen, skiftet nytt oljefilter og helte på Royal Purple Racing 41 olje. Deretter ble hele testopplegget med 5 X 5 runder avbrutt av temperaturmålinger samt ny benk kjøring gjennomført på nytt.

Resultatene vi fikk var de samme som tidligere tester rapporterte:

Effekten målt på bakhjulet økte med  1,94 hk (4%), fra ca 46,87 til 48,81 hk. Dreiemomentet økte tilsvarende ved bruk av Royal Purple Racing 41.

Det viktigste var allikevel at maksimalt målt motortemperatur målt på motorblokka foran veiva, sank med over 15 grader Celsius etter test med Royal Purple Racing 41 synthetic oil!

Maxtemperatur målt foran veiva på motorblokk med Mobil 1 Racing:              130,8 grader

Maxtemperatur målt foran veiva på motorblokk med Royal Purple Racing:      115,0 grader

 

Test nr 2 av Royal Purple synthetic oils

Vi vil fortsette å teste ut fordelen med å gå over til Royal Purple Synthetic oils. Her er Jarl i gang med å foreta justeringer på sin Honda CB 500 four baserte classic racer. 
Denne motoren leverte under 43 hk når den kom til vårt lokale for å måle effekt/dreiemoment samt air/fuel ratio første gang. Vi så med en gang at forgasserne ikke var riktig justert/bestykket. Den var alt for mager i mellomregisteret og alt for fet på hoved dysene. Neste gang Jarl kom, hadde han justert forgasserne i henhold til vår anbefaling, og motoren ytet nå 50,89 hk på bakhjulet. Deretter skiftet vi til Royal Purple Racing 41 og på neste dynotest ytet den 52,34 hk, en økning på 2,85%. Dreiemomentet økte tilsvarende ved bruk av Royal Purple Racing 41. Etter resultatene vi fikk når vi gjennomførte test nr 1. med Honda CR 450 Classic raceren, er det grunn til å tro at effekten øker noe mer når oljen har virket en tid i motoren. Vi kjørte 25 runder på banen før vi målte effekt/dreiemoment. 
Etterpå prøvde vi en GPR racing slip on potte som ga i overkant 1 hk til, men kapasiteten på potten ble ikke utnyttet da det ble funnet at diameter på eksosrørene etter kollektoren er for liten. Dette skal Jarl ta en titt på i vinter…
Det var en meget fornøyd kunde som dro fra Malmedalen den kvelden.


Justering på CB 500 four classic racer under dynotesting 5/9 - 07. Denne motoren leverte under 43 hk når den kom til vårt lokale. Etter noen timer på dynobenken leverte den over 51 hk. Etter skifte til Royal Purple Racing 41 leverte den over 52 og etter å prøve en GPR racing slip on potte leverte den over 53 hk……
Det var en meget fornøyd kunde som dro fra Malmedalen den kvelden.

Test 3 av Royal Purple synthetic oils

NWR har på nytt testet Royal Purple oljen, denne gangen på Honda NS400R V3 totaktsmotor. Sykkelen er en 1987 modell med ca 55 000 km.
Denne motorsykkelen er gateversjonen av Honda NS500 som Freddie Spencer vant VM med  på begynnelsen av 80 tallet. 
Motor og forgasser er originalt, men det er modifisert luftfilterboks, modifisert eksosanlegg og race lyd dempere fra TYGA Performance.

På vår Dynojet benk ytet den 57,08 hk på bakhjulet med et dreiemoment på 33,57 ft-lbs under testrun 1. I gearboks var det fra før Mobil 1 Racing full synthetic 10-40W for mc, og i oljetank for motor var det Statoil Racing twostroke full synthetic olje.

Etter testrun 1 ble motor og oljetank tappet og deretter påfyllt Royal Purple Max cycle 10-40W på gearbox (det er skriveleif i dyno diagrammet), og Royal Purple TCW III 2 cycle Racing på oljetanken.

Deretter gjennomførte vi en ny dynotest, og ikke overaskende økte både effekt og dreiemoment ved bruk av Royal Purple synthetic oils.

Etter testrun 2 ble effekten målt til 58.98 hk (+1,9 hk – 3,3%) med et dreiemoment på 34,91 ft-lbs (+1,34 ft-lbs – 4%)

Det er grunn til å tro at friksjonen mellom motorens bevegelige deler reduseres vesentlig, dermed senkes motortemperaturen. Mindre friksjon og mindre varmeutvikling øker effekten og dreiemomentet. Det er helt vesentlig for trimmede totaktsmotorer og unngå ”varmskjæring”Uavhengig av om de er luft eller vannkjølte motorer. Her tror jeg at både cross, go-kart og snøscooter folket har noe å prøve ut.

Steven Matz Authentic Jersey